Botanikai-Természetvédelmi Folyóirat

Journal of Pannonian Botany

Az oldal 2020-tól nem frissül. Friss információkért látogasson el az alábbi oldalra: https://ojs.lib.unideb.hu/kitaibelia

Kitaibelia vol. 15 – no. 1-2. (2010) p.151-165.

A kállósemjéni Nagymohos vegetációjának változása 1980 és 2010 között
Vas Mihály
Cikk letöltése: [pdf] (2192 Kb)

Kivonat:

A klíma melegebbé és szárazabbá válása a Nyírség talajvízszintjét jelentősen csökkentette. A kállósemjéni Nagymohos az 1990-es évek közepére legmélyebb területén is tartósan kiszáradt. Itt Typhetum latifoliae és Rorippo-Oenanthetum alakult ki. A tartós vízborítást igénylő növénytársulások degradálódtak, vagy eltűntek. Több védett faj kipusztult. Az úszóláp megszűnt, növényzete az alzatba rögzült. A szukcesszió felgyorsult. A felszabadult tápanyagok a Calystegietalia fajainak kedveztek. A szárazra került fűzlápot és nádasokat Urtica dioica borította el . A Sambucus nigra és a Humulus lupulus is gyorsan terjed. A fűzláp tarvágása csak rontott a társuláson elősegítve a gyomosodást.

A kútvizes vízpótlás hatékonyabbá tétele (1997) óta a legmélyebb, mintegy 40000 m²-en megindult a regeneráció. A régebbi nyíltvíz helyén úszóláp képződött. A meggyengült értékes növénypopulációk erősödnek. A visszatelepített Menyanthes trifoliata és Ranunculus lingua egyedszáma is nő. A vízutánpótlás biztonságosabbá tehető a talajvízszint emelésével, amit a közeli VII/4-es csatorna megfelelő szakaszán történő duzzasztással lehet elérni.